Oboje bardzo lubimy brokuły. W tej quiche połączenie ich smaku z kruchym ciastem i kremowym, śmietanowym nadzieniem jest po prostu doskonałe.
Zielona quiche z brokułami i mozzarellą
CIASTO
240 g mąki (ja mieszam pół na pół poznańską i tortową)
125 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
zimna woda
1. Masło pokroić na małe kawałki dodać do mąki wymieszanej z solą. Wbić jajko.
2. Szybko wyrobić (mikserem albo czubkami palców).
3. Jeśli ciasto się nie klei, dodać trochę wody, lepiej mniej niż więcej.
4. Rozwałkować podsypując odrobiną mąki.
5. Wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
NADZIENIE
1 brokuł świeży lub 1 paczka mrożonych brokułów
2 jajka
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki kwaśnej śmietany
250 g sera żółtego
1 kulka mozzarelli
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
1. Brokuł pokroić na różyczki, zblanszować, odsączyć z wody. (Mrożone obgotować - 2 minuty.)
2. Odłożyć 7 większych różyczek.
3. Do miski wbić oba jajka, dodać śmietankę i śmietanę.
4. Dorzucić resztę brokułów, rozdrobnić blenderem.
5. Mieszankę doprawić. Dodać żółty ser starty na drobnej tarce.
6. Mozzarellę pokroić na plastry.
7. Mieszankę wlać do "miseczki" z ciasta. Ułożyć w niej brokuły i mozzarellę.
8. Piec w 180 stopniach, aż wierzch się zarumieni.
Najlepiej wystudzić w piekarniku, pokroić i ponownie podgrzać pojedyncze kawałki.