26 maja 2010

Zupa cebulowa bis


Dzisiaj zupa cebulowa robiona na sposób francuski - z białym winem. Przepis odbiega od paryskiej klasyki, bo inne są zioła i inny sposób podania, ale w końcu mieszkamy w Polsce.

Zupa cebulowa
8 cebul
1/2 kostki masła
białe wytrawne wino
bulion warzywny
śmietana
gałka muszkatołowa
pieprz, sól


Cebule pokroić w piórka. Zrumienić na maśle do złotobrązowego koloru. Najlepiej zrobić to na patelni, dzieląc cebulę na dwie partie.
Przyrumienioną cebulę przerzucić do garnka, zalać winem. Gotować, póki wino nie odparuje. Zalać bulionem. (Zarówno wina, jak i bulionu powinno być ok. 500 ml, ale trzeba lać na oko - kiedy płyn przykryje cebulę, to znaczy, że wystarczy.) Gotować 15 minut, ciągle mieszając.
Doprawić gałką muszkatołową oraz przyprawami.
Podawać z bagietką albo innym białym pieczywem.