26 listopada 2011

Gorąca czekolada


Gorąca czekolada jest od lat w ofercie większości kawiarni, a moi znajomi prześcigają się w pomysłach, w której najlepsza. Otóż, moim skromnym zdaniem, najlepsza jest taka zrobiona w domu. W 10 minut, a jeśli macie mikrofalówkę, to jeszcze szybciej. 


Gorąca czekolada
(porcja na 2 filiżanki 100 ml)

100 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 18%

opcjonalnie:
50 ml słodkiej śmietanki 30% lub więcej (do ubicia)
cukier do smaku
chilli lub cynamon, lub imbir
posiekane orzechy lub migdały, lub wiórki kokosowe

1. Czekoladę połamać na kawałki.
2. Do garnuszka wlać śmietankę.
3. Do śmietanki wrzucić czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając.
4. Dodać przyprawy i ewentualnie dosłodzić do smaku.


Wersja mikrofalówkowa:
1. Czekoladę połamać na kawałki.
2. Umieścić w kubku lub filiżance i zalać śmietanką.
3. Podgrzewać po 30 sekund, między etapami podgrzewania mieszać.