Brownie - najlepszy sposób, żeby wywołać błogie mruczenie czekoladoholika.
To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto podobno powstało przez przypadek, kiedy na początku XX wieku pewna oszczędna amerykańska gospodyni zrobiła ciasto czekoladowe z zakalcem. Zamiast jednak je wyrzucić, pokroiła na kwadraty i podała gościom, zbierając mnóstwo pochwał.
Dodatki do brownie mogą być różne. Zwykle to orzechy lub migdały, kawałki czekolady, suszone owoce (np. rodzynki). Na wierzch: bita śmietana, lody śmietankowe, cukier puder albo marcepan, albo tzw. ganache, czyli jeden z wielu rodzajów polewy czekoladowej. Nie polecam dodawania świeżych owoców. Potwornie wydłużą czas pieczenia - w efekcie ciasto nie będzie miało tej świetnej, lekko ciągnącej, wilgotnej struktury, tylko będzie zwyczajnym plaskatym "murzynkiem". Jeśli pasuje Wam czekolada z owocami (mnie pasuje!), to lepiej zmiksować je i polać gotowe ciasto tuż przed podaniem.
To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto podobno powstało przez przypadek, kiedy na początku XX wieku pewna oszczędna amerykańska gospodyni zrobiła ciasto czekoladowe z zakalcem. Zamiast jednak je wyrzucić, pokroiła na kwadraty i podała gościom, zbierając mnóstwo pochwał.
Dodatki do brownie mogą być różne. Zwykle to orzechy lub migdały, kawałki czekolady, suszone owoce (np. rodzynki). Na wierzch: bita śmietana, lody śmietankowe, cukier puder albo marcepan, albo tzw. ganache, czyli jeden z wielu rodzajów polewy czekoladowej. Nie polecam dodawania świeżych owoców. Potwornie wydłużą czas pieczenia - w efekcie ciasto nie będzie miało tej świetnej, lekko ciągnącej, wilgotnej struktury, tylko będzie zwyczajnym plaskatym "murzynkiem". Jeśli pasuje Wam czekolada z owocami (mnie pasuje!), to lepiej zmiksować je i polać gotowe ciasto tuż przed podaniem.
Brownie ciasto najlepiej robić słuchając soundtracku z filmu "Czekolada" - np. tutaj.
Kluczem do dobrego brownie jest zaufanie. Zaufaj przepisowi. Nie dodawaj proszku do pieczenia ani świeżych owoców. Nie piecz dłużej niż każą. Tylko w ten sposób uzyskasz prawdziwe brownie.
Przepis PRZENIESIONY na mój blog kulinarny "Polish your spoon".
Kluczem do dobrego brownie jest zaufanie. Zaufaj przepisowi. Nie dodawaj proszku do pieczenia ani świeżych owoców. Nie piecz dłużej niż każą. Tylko w ten sposób uzyskasz prawdziwe brownie.
Przepis PRZENIESIONY na mój blog kulinarny "Polish your spoon".