On nazywa tę zupę "mazią kartoflaną". Nie pytajcie dlaczego.
Krem ziemniaczany
porcja dla 2 osób
6 dużych ziemniaków
1 l bulionu
2 kabanosy
1 średnia cebula
1 łyżka masła
kwaśna śmietana
majeranek
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W garnku o poj. 2 litrów roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulkę.
4. Dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
5. Dodajemy majeranku do smaku.
6. Kiedy ziemniaki będą miękkie, miksujemy całość na gładki krem.
7. Kabanosy kroimy w plasterki, dodajemy do zmiksowanej zupy.
8. Doprawiamy solą i pieprzem, już na talerzu zabielamy śmietaną.
29 lutego 2008