22 sierpnia 2008

Eton mess


Słodki nieporządek w pucharku wymyślony został w XIX wieku. Obecnie jego standardowe składniki to truskawki, małe bezy i bita śmietana, ale oczywiście wszelkie modyfikacje mile widziane. Każda wersja jest zachwycająco pyszna! Spróbujcie mojej - pucharkowy przekładaniec przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje bosko.

Eton mess 
dla 2 osób
200 g owoców sezonowych - np. jagody, maliny, borówki, wiśnie, truskawki, nektarynki
200 g lodów śmietankowych lub waniliowych (opcjonalnie)
100 ml kremówki 30% lub więcej
10 sztuk małych bezów
50 g czekolady (opcjonalnie)

1. Owoce umyć, pozbawić ogonków, pestek lub szypułek. W razie potrzeby pokroić w kostkę.
2. Śmietankę ubić na sztywno.
3. Bezy lekko pokruszyć.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
5. W pucharkach układać warstwami owoce, przekładając je lodami i bezami. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę i polać przestudzoną czekoladą. Podawać od razu.