17 czerwca 2010

Po prostu pasta


W sieci dużo miejsca poświęca się obiadom i deserom. Chyba są bardziej fotogeniczne, a może i ciekawsze niż po prostu kanapka. Mnie się dotąd wydawało, że kanapkę potrafi zrobić każdy... Ale widziałam ostatnio kilka książek kucharskich poświęconych kanapkom i śniadaniom.

I przypomniałam sobie stare przysłowie: śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadania są ważne! Nie tylko w niedzielę. Warto wstać 15 minut wcześniej, żeby zrobić sobie i zjeść śniadanie. Te 15 minut nastraja dobrze na cały dzień!


Pasta jajeczna
dziesięciominutowa
2 jajka ściółkowe
1 łyżka majonezu
szczypiorek
sól, pieprz

1. Jajka ugotować na twardo (5 minut od zagotowania wody).
2. Prosto z garnka wrzucić do miseczki z zimną wodą.
3. Po chwili obrać, rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku.
4. Nałożyć na kanapkę.
5. Posypać posiekanym szczypiorkiem. (Ja tnę nożyczkami bezpośrednio nad kanapką.)