25 lipca 2010

Semifreddo z mascarpone


Lody bez maszyny

Nie mam maszyny do lodów i nie planuję zakupu takowej. Po co, jeśli idealne lody można zrobić i bez niej? Wariacja na temat semifreddo zrobiła w ten weekend furorę i na pewno przygotuję je jeszcze raz... I jeszcze... I jeszcze! Zwłaszcza że samo przygotowanie trwa tak krótko. Pół godziny w kuchni i po schłodzeniu mam pyszne lody. Przepis inspirowany portalem Kwestia Smaku.


Semifreddo z mascarpone

podłużne biszkopty
słodki likier (Amaretto, Limoncello, Cointreau, Kahlua...)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
250 g mascarpone
małe bezy

Proporcje podane są na formę cwibakową o długości ok. 25 cm. Jeśli posiadacie większą formę i/lub większą rodzinę, proponuję podwoić ilość cukru, jajek i mascarpone.

1. Formę cwibakową (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Na spodzie ułożyć biszkopty, skropić likierem - ok. 1 łyżka na 1 biszkopt.
3. Jajka dokładnie umyć i sparzyć. (Nie powinny być prosto z lodówki, bo popękają.)
4. Oddzielić żółtka od białek.
5. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem.
6. Białka ubić na sztywną pianę.
7. Wymieszać kogel-mogel z mascarpone.
8. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
9. Napełnić formę masą. Na wierzchu ułożyć bezy.
10. Wstawić formę do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Sos owocowy

300 g owoców sezonowych - truskawki, maliny, jagody lub wiśnie

1. Owoce zmiksować, można dosłodzić do smaku.
2. Polać deser tuż przed podaniem.

Semifreddo powinno lekko ocieplić się w lodówce przez ok. godzinę.