6 sierpnia 2010

Tort jagodowy z białą czekoladą


Torcik przedurodzinowy dla Jego Siostry. Pochwała prostoty.



Prosty krem z białą czekoladą
250 g mascarpone
200 g białej czekolady
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30%

Czekoladę pokruszyć.
Rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką.
Zdjąć z ognia.
Zostawić do ostudzenia, mieszając co kilka minut.
Do mascarpone dodawać po łyżce czekolady.
Dokładnie mieszać.
Gotowy krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Tort jagodowy z białą czekoladą
- mały biszkopt (o średnicy 18 cm)
- prosty krem z białą czekoladą
- 1 słoik dżemu jagodowego
- 200 ml mocnej herbaty z dodatkiem kilku łyżek np. whisky
- borówki amerykańskie i/lub lukier plastyczny do dekoracji

Wystudzony biszkopt ostrym nożem przeciąć na 4 blaty.
Nasączyć herbatą z alkoholem.
Dwa blaty posmarować grubo dżemem.
Pozostałe dwa częścią kremu z białą czekoladą.
Resztę kremu rozsmarować na bokach tortu.
Można obłożyć lukrem plastycznym.
Udekorować borówkami.