13 grudnia 2010

Ciasto drożdżowe z kruszonką cynamonową


Aromat rozchodzący się po domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego jest chyba najbardziej domowym zapachem, jaki można sobie wyobrazić. To ciasto jest niezwykle wdzięczne, bo można je kroić jak chleb i jeść z masłem, z konfiturami, z kremem czekoladowym, z masłem orzechowym...

Nie ma się co zrażać - jest naprawdę bajecznie proste w przygotowaniu. Należy zarezerwować ok. 2 godziny, ale w kuchni spędza się tylko jakieś 15 minut. Warto. Choćby dla zapachu. Przepis Dorotus, zmodyfikowałam.

Ciasto drożdżowe
12 g drożdży świeżych (lub 6 g suchych)
300 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
120 ml mleka
1 jajko
50 g masła
40 g cukru
szczypta soli

Drożdże świeże rozrobić z łyżką cukru. (Suszone wsypujemy prosto do mąki.)
300 g mąki wymieszać z rozczynionymi drożdżami, dodać letnie mleko, 1 jajko, cukier i sól.
Dodać roztopione masło. Wyrobić.
Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić.
Keksówkę (w Krakowie: cwibakówkę) o wymiarach dna ok. 30/8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, znów przykryć i odstawić na 30 minut.

Kruszonka cynamonowa
50 g miękkiego masła
100 g mąki
4 łyżki cukru trzcinowego demerara
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

+ 1 jajko

Kruszonkę wyrobić czubkami palców.
Posmarować wyrośnięte ciasto rozbełtanym jajkiem.
Posypać kruszonką.
Piec przez 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).