22 lipca 2011

Szpinak po katalońsku


Pewnie Katalończycy chwyciliby się za głowę, ale cóż, jeśli modyfikacje tradycyjnej potrawy musiały nastąpić? Lubię dokonywać w kuchni czegoś, co w tłumaczeniu nazywa się lokalizacją - przekładać pewne obce składniki na znajomy język lokalnych produktów. Dlatego kataloński szpinak z rodzynkami i orzeszkami piniowymi podałam z włoskim serem pecorino, a zamiast pinii wystąpiły prażone solone płatki migdałów. Sądzę, że zamiast migdałów jeszcze lepsze byłyby podobnie przyrządzone pestki słonecznika, ale On niestety jest uczulony, więc nie spróbowałam. Co do pinii, nawet nie wiem, skąd je wziąć, i wcale mi to nie przeszkadza.

Przepis odtworzony przeze mnie na podstawie potrawy z restauracji.



Szpinak po katalońsku 
lekko spolszczony, z włoską nutą serową

ok. 200 g szpinaku w liściach (może być mrożony, byle w liściach)
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
100 ml białego wina
ser pecorino
białe pieczywo na grzanki - weka lub bagietka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, biały pieprz

1. Rodzynki sparzyć i odsączyć.
2. Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną, suchą patelnię. Posolić. Uprażyć, często potrząsając patelnią (łatwo się przypalają!). Przesypać do miseczki.
3. Świeży szpinak dokładnie opłukać, następnie osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Jeśli korzystacie ze szpinaku z mrożonki, ten punkt należy pominąć i po prostu otworzyć opakowanie.
4. Na patelni podgrzać oliwę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Plasterki zrumienić, po czym zdjąć z patelni (oliwę zostawić).
5. Wyłożyć szpinak na patelnię, dorzucić rodzynki. Świeży szpinak zalać winem - jeśli korzystacie z mrożonki, poczekać, aż "brykiety" się rozmrożą i dopiero dolać wina.
6. Kiedy wino odparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło.
7. Przygotować grzanki - pokroić bagietkę lub wekę w plastry albo w kromki i chwilę podgrzewać je w tosterze albo na kratce w piekarniku (130 stopni).
8. Wyłozyć szpinak na grzanki. Kazdą grzankę posypać płatkami migdałowymi i przykryć cienkim plasterkiem sera.