20 lipca 2011

"Soul Kitchen"



Kuchnia z duszą czy prymitywne spełnianie potrzeb klientów?

Bohater filmu, Grek mieszkający w Niemczech, ma gotową odpowiedź na to pytanie. Codziennie przygotowuje koszmar Magdy Gessler: niewyszukane potrawy z mrożonych i suszonych półproduktów. Kiedy jednak okazuje się, że powinien zostawić brzydką i niezbyt popularną, ale jednak własną restaurację, i wyjechać do Chin śladem swojej dziewczyny, coś go powstrzymuje...

A widz ma podaną jak na tacy historię nieskomplikowaną jak hamburger. Z tą różnicą, że jest to hamburger domowy, przygotowany starannie, z dbałością o jakość składników i ze szczyptą indywidualizmu kucharza. Mamy tu kilka sympatycznych, wyrazistych postaci, przyjemną, luźno splecioną fabułę, bez naciągania we wszystkie strony, i ciepły finał. Nie jest wybitnie, ale jest dobrze.

Bo przecież we wszystko, co robisz, musisz włożyć duszę, żeby wynikło z tego coś dobrego.

Soul Kitchen, Niemcy, 2009