29 maja 2008

Wariacje nt. muffinków


Muffinki snickersowe: podstawowe ciasto na muffinki plus masło orzechowe zamiast masła, cukier skarmelizowany. Dorzucamy garstkę orzeszków ziemnych BEZ SOLI. W każdą muffinkę wciskamy 1/2 krówki śmietankowej. Po upieczeniu polewamy mleczną czekoladą.

Muffinki Rafaello: podstawowe ciasto na muffinki plus 1/3 filiżanki wiórków kokosowych, tyle samo płatków migdałów i pokruszona biała czekolada. Po upieczeniu dekorujemy białą czekoladą i migdałami.

Muffinki Bounty: podstawowe ciasto na muffinki plus mleko kokosowe zamiast zwykłego mleka, plus wiórki kokosowe. Po upieczeniu polewamy mleczną czekoladą.

Muffinki marcepanowo-rabarbarowe: podstawowe ciasto na muffinki plus 200 g rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę. Do każdego muffinka wkładamy kosteczkę masy marcepanowej (75 g marcepanu, 25 g masła, 0,5 łyżeczki kardamonu). Po upieczeniu dekorujemy migdałami.