29 maja 2008

Muffinki


Według przepisu poleconego mi przez Mortigan.

Muffinki

Suche:
300 g mąki
165 g cukru (biały albo brązowy)
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki*

Mokre:
150 g miękkiego masła
170 ml mleka
2 jajka

1. Obie grupy składników umieszczamy w 2 osobnych miskach. Dokładnie mieszamy (mokre można mikserem). 
2. Następnie wlewamy mokre do miski z suchym i mieszamy ŁYŻKĄ, najwyżej minutę. Mogą, a nawet powinny zostać grudki!

* Do suchych składników można dodać bakalie (rodzynki, migdały, posiekane orzechy, suszone owoce) albo startą drobno skórkę z cytrusów, albo kakao i/lub posiekaną czekoladę, pralinki czy krówki, albo świeże owoce (przy świeżych ciasto trzeba piec minimalnie dłużej). Można eksperymentować do woli!

Zobacz moje przepisy na muffiny!