16 marca 2010

Blondies


Czekoladowe ciasta to stosunkowo nowy wynalazek - przepisy na nie zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku w wyniku działań promocyjnych producentów kakao. Pierwszy przepis na brownies pochodzi zaledwie z 1902 roku! Blondies to, wbrew pozorom, starsze siostry brownies. Początkowo do ich przygotowania używano melasy i mnóstwa masła, dzięki których wypiek w smaku przypominał nasze krówki. Wersja z białą czekoladą pojawiła się na pewno dopiero po roku 1930, kiedy w Szwajcarii wyprodukowano pierwszą białą tabliczkę.

Nawet wielbiciel ciemnej czekolady zdradza ją czasem z blondyneczką z ulicy Fistaszkowej. Jeśli tak jak my lubicie masło orzechowe, te blondies są dla Was! Przepis Rachel Allen, zmodyfikowany.


Blondies

100 g masła
150 g masła orzechowego typu crunchy
1 jajko
150 g jasnego cukru trzcinowego (demerara)
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady

1. Małą formę na ciasto (o powierzchni ok. 400 cm2, czyli np. 20x20 cm albo 35x10) smarujemy masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia.
2. Masło roztapiamy i mieszamy z masłem orzechowym.
3. Dodajemy jajko, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, mieszamy.
4. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do masy, mieszamy.
6. Gęste, grudkowate ciasto umieszczamy w formie.
7. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez ok. 25 minut.
8. Kroimy na prostokąty po wystudzeniu.

Można udekorować fistaszkami w czekoladzie, najlepiej podawać z lodami śmietankowymi.