Czy gołąbki są trudne?
Zachciało mi się gołąbków. Wielu osobom to danie może się wydawać skomplikowane i pracochłonne - nic z tych rzeczy! Gołąbki właściwie robią się same: trzeba im poświęcić jakieś pół godziny, a cała reszta to praca dla piekarnika. Wystarczy, że nie będziemy gotować całej główki kapusty (kto ma na to czas, ochotę... i garnek?), tylko zmiękczymy i zahartujemy pojedyncze liście. Sposób na takie przygotowanie liści na gołąbki zdradziła mi Mama, która z dzieciństwa pamięta długotrwałe i smrodogenne gotowanie całej główki do miękkości.
Ja zaczęłam od kupienia włoskiej kapusty. Dlaczego włoskiej? Bo ma bardziej wyrazisty smak niż klasyczna biała. Poza tym to ona odpowiada za fotogeniczność gołąbków. W ogóle włoska kapusta jest piękna, ale nie będę się nad tym rozwodziła tutaj. Wystarczy, że się nią zachwycałam podczas gotowania.
Gołąbki z kaszą gryczaną
1 główka włoskiej kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
mięso mielone z indyka (fakultatywnie)
tymianek
sól, pieprz
bulion warzywny - ok. 300 ml
1 duży pomidor
1. Kaszę ugotować w 500 ml lekko osolonej wody. Wystudzić.
2. Zewnętrzne liście kapusty oderwać. Delikatnie nacinać pozostałe liście i ostrożnie odrywać, żeby ich nie uszkodzić. Liście umyć pod silnym strumieniem wody.
3. W dużym garnku zagotować ok. 1 litra wody. Wrzucać po kilka liści i wyjmować łyżką cedzakową, kiedy przestaną być sztywne.
4. Z wystudzonych liści delikatnie wyciąć wierzchni pasek głównego nerwu - ten, który odpowiada za sztywność.
5. Do kaszy dodać mięso (nadaje się tylko drobiowe, bo wieprzowe zbyt przytłacza smak kaszy gryczanej; można nie dodawać mięsa w ogóle). Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać całe jajko. Dokładnie wymieszać.
6. Na każdy liść nakładać porcję kaszy. Zawijać gołąbki i układać je w dużym naczyniu żaroodpornym. (Najlepsze są takie z pokrywką. Albo brytfanny.)
7. Na gołąbkach ułożyć kawałki pomidora, przykryć liśćmi kapusty, zalać bulionem.
8. Piec przez godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.
9. Podawać z sosem pomidorowym albo grzybowym.