Urodziny Siostry były okazją do wykorzystania konfitury z płatków fiołków, którą przywieźliśmy z Francji. Postanowiłam ją połączyć z kremem z białą czekoladą, żeby nie przyćmiewać delikatnego aromatu kwiatów.
Tort fiołkowy z białą czekoladą
(proporcje na formę o średnicy 18 cm)
1 Biszkopt
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady (2 standardowe tabliczki)
- kilka łyżek słodkiej śmietanki 30%
- 1/2 słoiczka konfitury z płatków fiołków
- 200 ml mocnej czarnej herbaty
- 50 ml rumu (fakultatywnie)
- masa cukrowa do dekoracji (fakultatywnie)
Krem z białą czekoladą
Wystudzony biszkopt przeciąć na 4 części.
Nasączyć herbatą (z rumem).
Blaty posmarować konfiturą, złożyć ze sobą.
Tort posmarować dookoła i na wierzchu grubą warstwą kremu z białą czekoladą.
Schłodzić. Udekorować. Jeść...
Zdjęć przekroju nie ma, bo tort jechał ze mną 100 km na zachód od Krakowa i zabrakło mi ręki na aparat.