5 września 2011

Ciastka podwójnie czekoladowe


To element mojej nowej diety. Kiedy zobaczyłam przepis, po prostu musiałam je zrobić. Ciastka dla czekoladoholików - mocno czekoladowe, niezbyt słodkie. Odganiają jesienną depresję! Przepis Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. 


Ciastka podwójnie czekoladowe

1 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
115 g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki wody
150 g czekolady deserowej
1/4 szklanki drobnego cukru

1. Wymieszać mąkę z kakao, sodą i solą.
2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dosypać mieszankę mąki z resztą składników, utrzeć mikserem. Dodać wody.
3. Czekoladę posiekać w kostkę i dorzucić do ciasta.
4. Schłodzić ciasto przez co najmniej 30 minut.
5. Łyżeczką nabierać ciasto i lepić kuleczki. Obtaczać je w białym cukrze, układać na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczać.
6. Piec 10-12 minut w temperaturze 160 stopni - do momentu, kiedy wierzch ciasteczek popęka. Łopatką delikatnie przenieść je na kratkę i zostawić do wystudzenia.

Zdjęcie ze strony Marthy Stewart