17 czerwca 2011

Beza z owocami i bitą śmietaną


Z tiramisu zostały mi 4 wielkie białka, więc postanowiłam zrobić bezę. To bardzo prosty deser, o czym świadczy choćby fakt, że pojawia się w książce Jamiego Olivera.

Jak zrobić bezę?

To pytanie nurtowało mnie już od jakiegoś czasu - o czym świadczy choćby ten wpis. W końcu udało mi się je ujarzmić. Wydawałoby się, że nic prostszego: ubić pianę, dodać cukier i upiec. Potrzeba było jednak kilkunastu porażek, żeby końcowy efekt był chrupiący z zewnątrz i lekko ciągnący w środku. Najlepiej moim zdaniem robić bezy dzień wcześniej, wieczorem, żeby przez noc przestygły.


Beza
4 duże białka
200 g cukru pudru
szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 130 stopni.

1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Najlepiej zrobić to mikserem.
2. Po trochę dodawać cukru pudru i dalej miksować.
3. Kiedy beza będzie gładka, a cukier się rozpuści, wyłożyć bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można uformować z niej koło, prostokąt, a nawet serduszko. Warstwa powinna mieć ok. 4-5 cm grubości.
4. Piec przez godzinę na dolnej półce piekarnika.
5. Jeśli beza zacznie się rumienić, przykryć wierzch folią aluminiową.
6. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku.

Owoce+bita śmietana

200 ml śmietanki 30% (lub więcej)
1 łyżka cukru pudru
400 g truskawek (lub innych owoców)

1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na połówki lub na ćwiartki.
2. Ubić śmietanę na sztywno.
3. Dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.
4. Na wystudzoną bezę wyłożyć śmietanę i truskawki.

Z miłości do truskawek.