Czyli po prostu kisz z serem. Ale polskim, białym, twarogowym. Innymi słowy - sernik na ostro na kruchym cieście. Świetnie nadaje się na obiad, ale też na drugie śniadanie albo na piknik. Wariant na temat tej tarty pojawił się w moim urodzinowo-imieninowym menu - modyfikacja przepisu jest prosta, zamiast twarogu dodajemy sera homogenizowanego, a w nadzienie wtykamy jeszcze kawałki mozzarelli. Mój przepis na podstawie sernika na ostro.
CIASTO
125 g mąki pszennej tortowej
125 g mąki krupczatki
125 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
zimna woda
Przygotowanie jak tutaj.
Po schłodzeniu ciasto należy podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
NADZIENIE
zimna woda
Przygotowanie jak tutaj.
Po schłodzeniu ciasto należy podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
NADZIENIE
350 g sera białego dwukrotnie mielonego3 jajka
150 g pesto rosso (czerwone)
papryka słodka
pieprz, sól
1. Jajka wbić do miski, dodać ser i pesto.
2. Wymieszać dokładnie (łyżką, trzepaczką ręczną lub mikserem).
3. Dodać papryki i doprawić.
4. Wlać masę do "miseczki" z podpieczonego ciasta.
5. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
150 g pesto rosso (czerwone)
papryka słodka
pieprz, sól
1. Jajka wbić do miski, dodać ser i pesto.
2. Wymieszać dokładnie (łyżką, trzepaczką ręczną lub mikserem).
3. Dodać papryki i doprawić.
4. Wlać masę do "miseczki" z podpieczonego ciasta.
5. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.