29 grudnia 2012

Spaghetti napoli


Pamiętacie "pyszny makaronik" z książek Musierowicz? Ten w sosie mediolańskim? "Potrawa, która w domu Żaków pojawiała się rytmicznie, mniej więcej dwa razy na tydzień. Podstawową zaletą tego bezmięsnego dania było to, że nie wymagało ono zbędnego wkładu pracy. Należało po prostu ugotować makaron i zalać go gorącym przecierem pomidorowym z dodatkiem oliwy i mnóstwa wściekle gryzących w gardło przypraw, wśród których prym wiodły curry i pieprz."

U nas raz w tygodniu po prostu MUSI być spaghetti. Kluczem do smaku jest tutaj jakość składników. To bardzo proste danie - makaron, pomidory, ser i przyprawy - łatwo więc zrobić z niego coś, czego rodzina będzie miała powyżej dziurek w nosie. Zatem nie oszczędzamy, tylko gotujemy! 

Spaghetti napoli
dla 2 osób

400 g pomidorów*
1 cebula (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
zioła świeże lub suszone: bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól
250 g suchego makaronu spaghetti
50 g parmezanu

1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.
2. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, pozbawiając ogonków. Jeśli używamy puszkowych lub przecieru, oczywiście pomijamy ten krok.
3. W rondlu o dużej powierzchni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić pomidory/przecier. Dusić wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż woda z pomidorów odparuje, a sos zgęstnieje. Trwa to 20-40 minut, w zależności od zawartości wody w pomidorach.
4. Do sosu dorzucić zioła do smaku (suszone zetrzeć między palcami na proszek).
5. Makaron ugotować al dente - zwykle minutę krócej niż każe instrukcja na opakowaniu.
6. Gorący makaron posypać parmezanem i zalać gorącym sosem. Podawać od razu.

* Świeże pomidory można zastąpić mrożonymi, takimi z puszki lub przecierem pomidorowym z kartonika. Na upartego również koncentratem pomidorowym, ale ten smak zbliża nas niebezpiecznie do lat 70 minionego wieku.


Przeczytaj także o tradycjach kuchni rzymskiej - Cucina Romana.
Zobacz, jak zrobić spaghetti bolognese - makaron po bolońsku.